Centrele de Informare Europe Direct sunt partenerul de zi cu zi al Comisiei Europene si al reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in munca munca noastra de a comunica mai bine Uniunea Europeana cetatenilor ei.” - Angela Filote- Sef al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Centrul EUROPE DIRECT Fagaras ofera zilnic cetatenilor din Tara Fagarasului si mun.Brasov, informatii despre politicile europene si totodata ajuta Comisia Europeana sa intelelega mai bine preocuparile acestora cu privire la Europa.

Intr-un an marcat de efectele crizei economice si de pregatirile pentru alegeri europarlamentare, Centrul Europe Direct Fagaras a ales sa exemplifice pri seminarii, campanii de comunicare, competitii si initiative inedite, teme complexe precum Agenda digitala si strategia Europa 2020.

Europe Direct Fagaras 2014, in cifre:
• Vizitatori care au trecut pragul Centrului: 787
• Intrebari primite prin telefon:780
• Parteneriate cu alte institutii prin coordonare de evenimente: 5
• Mentiuni ale Centrului in media locala: 9
• Actualizari ale paginii web www.edfagaras.ro: 310
• Evenimente organizate in 2014: 32

Activitatea Centrului s-a axat pe urmatoarele teme:
Sarbatoarea EUROPEI: Ziua Europei, sarbatorita pe 9 mai, reprezinta un bun prilej de informare, dar si de distractie, pentru romanii de toate varstele. „Azi e ziua ta! Sarbatoreste …Europa!”- mai 2014 -Centrul Europe Direct Fagaras a organizat intalnire cu elevi si profesori. Cele doua zile de sarbatoare au oferit tinerilor din mun.Fagaras (peste 450 de participanti) ocazia de a participa la concursuri de cunostinte „Azi e ziua ta! Sarbatoreste …Europa!” sustinut pe baza unor intrebari din materialele informative. Toti participantii au fost premiati.

ZILELE CETĂŢII FĂGĂRAŞULUI- “Turnirul Cetăţilor”- august 2014

Puterea comunitatii: Informatia ne face pe toti mai puternici, dar cele mai bune proiecte sunt acelea in care implicarea comunitatii este totala!
-Dialog cu cetăţenii – emisiune TV NOVA – martie 2014
-Valorificarea autenticitatii locale in vederea promovarii satelor din Tara Fagarasului – aprilie 2014
-Oportunitati de finantare –iunie, iulie 2014 -StartUp Weekend, Brasov – iulie 2014
-Sesiunea de informare “Soluții inovative pentru afaceri prospere”-iulie 2014
-Topul naţional al firmelor 2013- faza judeţeană – ediţia a XXI-a – septembrie 2014
- Delegatie franceza- septembrie 2014
- Întâlnirea de afaceri România – Belarus –decembrie 2014

Viitorul Europei: Este important ca si mai tinerii cetateni europeni sa cunoasca detalii despre ceea ce inseamna cetatenia europeana!
-Concurs interjudeţean de creaţie în limbi străine “Lumea în cuvinte şi imagini”- februarie 2014
-Premierea concurs : Ziua limbilor straine –aprilie 2014
-“Europa, casa noastra” la Prejmer, jud.Brasov-septembrie 2014
-Educatie antreprenoriala in licee „ ROMANIA Start Up”- noiembrie 2014

Hai la joaca, Europa! : Una dintre cele mai bune modalitati de a invata lucruri noi, chiar si despre Europa, este prin joc! Indiferent de varsta, numeni nu a uitat sa fie copil!
-Ziua mondială a fotbalului de bază, la Făgăraș- mai 2014
-Concurs de Orientare sportiva si turistica -CUPA MUNŢILOR FĂGĂRAŞ - iulie 2014
-Prezentare de proiecte cu temă ştiinţifică - februarie 2014

Invatare activa. Schimburile de experienta si informatii dintre generatii sunt oricand o modalitate placuta de a invata ceva nou, la fel si participarea la evenimente!
-„Mihai Eminescu – 164 de ani de la naşterea marelui poet“ – ian 2014
-Politica Agricola Comuna-dezbatere cu fermeierii din Tara fagarasului – febr.2014
-Seminarii fonduri europene IMM “Antreprenor în Europa”- mai, septembrie 2014
-Emisiuni TV (NOVA si TVF) – Politica Agricola comuna - iunie-octombrie 2014

Dezvoltare durabila. Schimbarile pe care ni le dorim in Europa nu se intampla fara implicarea cetatenilor si fara ca acestia sa participe la construirea viitorului!
- Simpozion „APA SI ENERGIA” – martie 2014
- Campania informativa Festivalul Narciselor – mai 2014

Newsletter lunar cu minim 8 titluri distribuit catre 330 grupuri (antreprenori, centre de documentare, media, societatea civila, ONG-uri)

Alegerile europarlamentare 2014 – ACTIONEAZA- REACTIONEAZA-DECIDE. Implicarea Centrului Europe Direct Fagaras in campania de popularizare a alegerilor
europarlamentare – proiect finantat de Comisia Europeana (3600 euro).

Prioritatile ED Fagaras in 2015: UE a dedicat anul 2015 cooperării pentru dezvoltare și ajutor, pentru a sublinia importanța dezvoltării internaționale și rolul cheie pe care îl joacă în acest sens UE și statele sale membre.

„Anul european pentru dezvoltare reprezintă o șansă importantă de a angaja cetățenii în activitatea instituțiilor UE în domeniul politicii pentru dezvoltare”, a spus președinta comisiei pentru dezvoltare, Linda McAvan (S&D, Regatul Unit), într-un interviu publicat pe site-ul nostru in decembrie 2014.
1. Crearea de locuri de muncă, creştere economică şi investiţii
Domeniile către care ar trebui orientate investiţiile sunt: infrastructură, educaţie, cercetare şi inovare, energie regenerabilă şi eficienţă energetică şi proiecte menite să susţină tinerii în procesul de accedere pe piaţa muncii (implementarea schemei de Garantare pentru Tineri).
2. Uniunea Energetică şi politica schimbărilor climatice
Obiectivele referitoare la energie şi schimbare climatică sunt: crearea Uniunii Europene a Energiei, diversificarea surselor de energie din UE, susţinerea Statelor Membre în vederea reducerii dependenţei acestora de importuri de energie şi plasarea UE drept lider global în industria energiei regenerabile şi lupta împotriva încălzirii globale.

Evenimente și activități:
Sloganul Anului european al dezvoltării 2015 este: „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.

Implicați-vă!
• Vă puteți face cunoscute ideile și opiniile, participând la dezbateri naționale și internaționale pe teme de dezvoltare.
• Vă puteți alătura unei organizații active în domeniul dezvoltării.
• Puteți deveni voluntar în cadrul unui proiect de dezvoltare.