Camera de Comerț și Industrie Brașov anunță lansarea spre consultare publică a ghidului solicitantului aferent submăsuriilor 6.2 și 6.4, din cadrul PNDR 2014 – 2020. Programele sprijină investițiile în sectorul non-agricol, realizate de întreprinderi nou inființate dar și de cele existente din mediul rural. Submăsura 6.2. Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub măsuri este promovarea diversificării activităţilor către noi activităţi neagricole în cadrul gospodăriilor agricole, a micro-întreprinderilor şi întreprinderilor mici şi implicit, prin crearea de locuri de muncă, obţinerea de venituri alternative pentru populaţia din mediul rural şi reducerea gradului de dependenţă faţă de sectorul agricol.
Beneficiari eligibili întreprinderi nou înființate și existente:
 fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată.
 micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
 micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-ups).
Costuri eligibile:
Sprijinul se acordă pentru activitatile prevazute pentru indeplinirea obiectivelor din cadrul Planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru şi capitalizarea intreprinderii si activitatile relevante pentru implementarea corecta a proiectului aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepția achiziţionării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.
Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 euro în cazul activităților productive, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism, respectiv 50.000 euro în cazul altor activități acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum cinci ani de la primirea deciziei de finanțare.
Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, solicitantul face dovada desfasurarii activitatilor comerciale prin productia comercializata sau prin activitatile prestate, în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată.
Alocarea financiară aferentă sesiunii pentru anul 2017 pentru Sub-măsura 6.4 este de 18.300.000 Euro.
Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (auto-evaluare/pre-scoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate lunar mentionat in anuntul licitatiei anuale de proiecte. Pentru a fi admise, cererile de finanţare trebuie să aibă punctajul mai mare decât pragul de calitate precizat în anunţul licitaţiei anuale de proiecte.

Submăsura 6.4 „Sprijin pentru investitii in crearea si dezvoltarea de activitati
neagricole”

Această măsura are ca scop stimularea mediului de afaceri din mediul rural, creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale, dezvoltarea activităților non-agricole existente, crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor populației rurale.
Beneficiari eligibili întreprinderi nou înființate și existente (inclusiv PFA, II, IF):
 Fermieri sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim pe PFA) care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi non-agricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi şi întreprinderi mici, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate.
 Micro-întreprinderi şi întreprinderi non-agricole mici existente şi nou-înfiinţate (start-ups) din spaţiul rural.
Cheltuieli eligibile:
 Investitii pentru producerea si comercializarea produselor neagricole:
- fabricarea produselor textile, imbracaminte, artciole de marochinarie, articole de hartie si carton;
- fabricarea produselor chimice, farmaceutice;
- activitati de prelucrare a produselor lemnoase;
- industrie metalurgica, fabricare de constructii metalice, masini, utilaje si echipamente;
- fabricare produse electrice, electronice;
 Investitii pentru activitati mestesugaresti (activitati de artizanat si alte activitati traditionale non-agricole – olarit, brodat, prelucrare manuala a fierului, lanii, lemnului, pielii, etc);
 Investitii legate de furnizarea de servicii:
- servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare;
- servicii de reparatii masini, unelte, obiecte casnice;
- servicii de consultanta, contabilitate, audit;
- activitati de servicii in tehnologia informatiei si servicii informatice;
- servicii tehnice, administrative, etc.
 Investiţii pentru infrastructură în unităţile de primire turistică tip agro-turistic, parcuri pentru rulote, camping și tabere, proiecte de activităţi de agrement.
 Investitii pentru productia de combustibil din biomasa (ex: fabricare de peleti si brichete) in vederea comercializarii.
Sprijinul public nerambursabil va respecta prevederile R(CE) nr. 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis, se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani și nu va depăşi 200.000 euro/beneficiar pe 3 ani fiscali (100.000 euro în cazul transporturilor), astfel:
 Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 70%.
 Intensitatea sprijinului public nerambursabil se poate majora până la 90% în următoarele cazuri:
- pentru solicitanţii care desfăşoară activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi agro-turism;
- pentru fermierii care isi diversifica activitatea de baza agricolă prin dezvoltarea unor activităţi neagricole.
Alocarea financiară aferentă sesiunii pentru anul 2017 pentru Sub-măsura 6.4 este de 35.000.000 Euro.
Informaţii suplimentare precum şi consultanţă pentru realizarea documentaţiilor de finanţare pot fi obţinute la Centrul de Consultanţă al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov: tel: 0268/547 084, e-mail: marioara.rusu@ccibv.ro; razvan.ialomitianu@ccibv.ro;

Director general,                                                                                                                           Director Centrul de Consultanţă,
Cosmin- Antoniu Rosia-Micu                                                                                                                  şi Formare Profesionala
                                                                                                                                                                    Daniel Gabor