Vă prezentăm acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord (DIANA) – un organism NATO care lucrează cu cercetatori și antreprenori de top din întreaga Alianță, ajutându-i să dezvolte tehnologii pentru a menține populațiile NATO în siguranță.
Cu peste 200 de site-uri de accelerare și centre de testare în întreaga Alianță DIANA reunește universități, industrii și guverne pentru a lucra cu start-up-uri și alți inovatori pentru a rezolva provocările critice de aparare și securitate.
Aliații NATO au înființat DIANA pentru a identifica și sprijini inovatorii din domeniul tehnologiei care dezvoltă soluții cu dublă utilizare în țările aliate. Ambiția DIANA este de a dezvolta tehnologii emergente și perturbatoare (EDT) într-o gamă de domenii diferite – inclusiv big data, inteligență artificială, autonomie, cuantică, biotehnologii, energie și propulsie, materiale avansate, hipersonică și spațiu.
Domeniile de interes pentru provocarile sale din 2024 sunt:
• Energie
• Securitatea datelor si informatiilor
• Detectie si Supraveghere
• Sanatatea umana si performanta
• Infrastructura critica si logistica
Inovatorii selectati in programele DIANA primesc granturi non-dilutive (adica capital de investitii care nu le obliga sa renunte la capitalul propriu sau la proprietatea in compania lor) si obtin acces la site-urile acceleratoare si la centrele de testare din intreaga Alianta. Inovatorii au, de asemenea, acces la o retea de mentori (oameni de stiinta, ingineri, experti din industrie, utilizatori finali si experti in achizitii publice) si o comunitate de investitori de incredere. In sfarsit, DIANA ofera cai de piata atat in cadrul NATO ca organizatie, cat si cu Aliatii NATO, conectand inovatorii cu utilizatorii finali militari si guvernamentali aliati, care vor lucra cu companiile selectate pentru a le ajuta sa isi adapteze solutiile la nevoile militare aliate.
Pentru aplicații și informașii suplimentare, persoana de contact este Reprezentantul României în D.I.A.N.A. – Consiliul director al NATO. dr. MSc. ing. aerospatial. Horia-Razvan Botis, Email: razvan.botis@mcid.gov.ro sau razvan.botis@ici.ro.