Afacerea ta merită o “casă” asigurată

Afacerea ta merită o “casă” asigurată

Afacerea ta merită o “casă” asigurată 1418 1134

Ca manager de firmă faci tot posibilul ca lucrurile să meargă conform planurilor tale, dar asta nu înseamnă că uneori nu apar și provocări.

Înainte de a lua decizii cu privire la evoluția afacerii tale, trebuie să știi încotro te îndrepți și să ții cont de posibilele aspecte care i-ar putea afecta continuitatea. O metodă bună de a obține mai multe perspective este să faci previziuni ale încasărilor și plăților, ale evoluției forței de muncă dar și ale modificărilor socio-economice.

Dacă unele dintre aceste elemente sunt mai ușor de previzionat și gestionat, riscul este mereu elementul surpriză. De la incendiu, trăsnet, explozie, izbirea clădirilor asigurate de către vehicule rutiere sau riscuri catastrofice, până la avarii accidentale la instalațiile de apă și canalizare, la instalațiile de încălzire și climatizare, avariile la aparatele electrice sau electronice și inundații de la vecini sau furt, riscul rămâne un element care poate destabiliza orice echilibru. Și deși nimeni nu îți poate garanta siguranța deplină, o asigurare potrivită îți poate garanta continuitatea planurilor personale sau de business, atunci când intervine neprevăzutul.

Optând pentru Asigurarea imobilelor sau bunurilor, vei avea certitudinea că, indiferent de riscurile la care sunt expuse clădirile rezidențiale, clădirile cu destinația de sedii administrative, halele de producție și alte construcții, dar și bunurile, utilaje, stocurile de marfă, materiale și materiile prime asigurate, vei depăși mai ușor eventualele probleme, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului necesar remedierii daunelor. Acestea din urmă înseamnă de cele mai multe ori întreruperea business-ului și generarea de pierderi. De aceea, complementar asigurării imobilului, îți poți asigura și pierderile de profit brut cauzate de întreruperea temporară, parțială sau totală a activității, în urma unor evenimente asigurate.

Dacă afacerea ta se bazează pe producție, Asigurarea pentru avariile accidentale te va ajuta să rezolvi mai eficient problemele generate de defecțiuni apărute la aparatura sau mașinile pe care le utilizezi, cum ar fi: mașini, instalații și utilaje de producție din diferite industrii; instalații din centrale electrice sau termice; utilaje folosite în transporturi, material rulant, macarale, poduri rulante; instalații care intra în dotarea clădirilor: încălzire, instalații de iluminare, ascensoare, reparații auto ori instalații de depozitare sau refrigerare. Pe fluxul de producție mereu pot apărea riscuri pentru care e bine să ai o asigurare astfel încât,  producția să reintre în normal cât mai rapid.

Astfel de riscuri asigurate prin Asigurarea pentru avariile accidentale sunt:

    • defecțiuni, scurt-circuite sau deranjamente electrice ori mecanice
    • defecte de material și de turnare, erori de proiectare
    • defecte de montare sau instalare, execuție defectuoasă
    • nepricepere sau neglijență în utilizare
    • insuficiența apei în boilere, explozie, dezmembrare cauzată de forta centrifugă.

 Și pentru că orice afacere modernă folosește echipamente electronice, fie că e vorba despre echipamente digitale complexe, de un laptop sau o casă de marcat fiscală, funcționarea afacerii tale se bazează, într-o anumită măsură, pe aceste instrumente. Nu le lăsa la voia întâmplării și alege Groupama pentru asigurarea dedicată echipamentelor electronice. Vei fi despăgubit pentru pagubele produse de numeroase riscuri, cum ar fi:

  • neglijență, neinstruire sau manipulare necorespunzatoare, erori de operare
  • furt prin efracție, tâlhărie
  • incendiu cu sau fără flacără, explozie, trăsnet, prăbușirea de obiecte
  • operațiuni de stingere a incendiilor sau operațiuni de limitare a pagubelor ca urmare a unui incendiu
  • inundații din cauze naturale sau de apa provenită din conducte
  • supratensiuni, inducții, efecte indirecte ale fulgerului, variații de tensiune
  • calamități naturale sau alte fenomene naturale violente care pot produce daune (alunecări de teren, furtună, ploaie torențială, grindină, avalanșe etc.)
  • costurile suplimentare necesare pentru continuarea activității în caz de distrugere sau avariere a bunului asigurat.

Exemplu de situație de despăgubire

Dacă te numeri printre cei care se gândesc că lor nu li se poate întâmpla sau îți spui mereu că vei asigura afacerea, însă poate data viitoare, ar fi bine să iei în calcul faptul că evenimentele nefericite nu aleg nici persoana, nici momentul.

Poți lua exemplul unui dezvoltator care se afla în faza de montare a geamurilor și ușilor de interior și finisarea interioară a clădirii S+P+3E, în construcție. Pentru a preveni furtul, materialele ce urmau a fi folosite precum și sculele și uneltele necesare lucrărilor au fost depozitate în subsolul clădirii. În urma unor ploi torențiale, apa a pătruns în subsol inundându-l și afectând materialele și uneltele depozitate acolo.  Paguba produsă a fost de 70.000 Euro, însă a fost în întregime recuperată prin plata despăgubirii asigurării, pentru care dezvoltatorul a plătit o primă de asigurare de 3.800 Euro.

Acesta e doar un exemplu care confirmă cât de utilă este o asigurare pentru cei care conduc afaceri.

Și dacă nu e suficient, iată câteva date statistice de la Groupama. Valoarea medie despăgubită în 2021 pe un dosar de daună în baza poliței de bunuri și proprietăți pentru persoane juridice este de 14.500 euro iar pe un dosar de daună pentru întreruperea activității (Business Interruption) este de 1.200 euro.

Cele mai frecvente 5 riscuri care au generat cele mai multe daune în 2021 sunt furtuna (20% dintre daune), avaria la țevile de apă (18% dintre daune), inundație de la vecini (15% dintre daune), incendiu (12% dintre daune) și furt (7% dintre daune).

Provocările și momentele dificile fac parte din traseul oricărui antreprenor – nu le poți evita și nu le poți prezice, dar le poți asigura cu polița potrivită. Sperăm că acest material te-a ajutat să o descoperi și să înțelegi mai bine ce poate face pentru tine.

Fă pasul către un viitor asigurat și cere o ofertă. Scrie-ne pe adresa relatii.clienti@groupama.ro sau direct în site https://www.groupama.ro/contact  sau alege rețeaua Groupama de agenții și colaboratori.