Analiza Băncii Mondiale pentru România – Diagnosticul Sistematic de Țară

Analiza Băncii Mondiale pentru România – Diagnosticul Sistematic de Țară

Analiza Băncii Mondiale pentru România – Diagnosticul Sistematic de Țară 1476 1182


Reprezentatii Camerei de Comert si Industrie Brasov au onorat săptămâna aceasta invitația Grupului Băncii Mondiale de a participa la o discuție pe tema celei mai importante analize a Băncii Mondiale pentru România, Diagnosticul Sistematic de Țară (Systematic Country Diagnostic – SCD).

Diagnosticul Sistematic de Ţară este o analiză elaborată de Banca Mondială pentru o țară parteneră (de obicei la fiecare cinci ani). Analiza ilustrează atât modul în care o țară poate pune capăt sărăciei și încuraja prosperitatea în rândul tuturor cetățenilor, cât și provocările care stau în calea acestor două obiective. SCD își propune să identifice principalele priorități de dezvoltare ale țării, fără a se limita la cele susținute de Banca Mondială prin operațiuni în derulare.

Grupul Băncii Mondiale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și Agenția Metropolitană Brașov, au organizat, luni 19.09.2022 la ora 15:00, în sala de Consiliu Local a Primăriei Brașov aceasta întâlnire cu reprezentați ai autorităților administrative locale, asociații și organisme de utilitate publică, precum: Consiliul Județean, Primăria Municipiului Brașov, AJOFM, Direcţia de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară, Asociatia Nevazatorilor din România -Filiala Brașov, Asociația Comunitară în domeniul apei Brașov, compania Iceberg etc.

Scopul acestei intalniri a fost de a purta o  discuție deschisa și de a  împărtăși opinia tuturor actorilor cheie din societate, cu privire la provocările și oportunitățile de dezvoltare în România, din perspectivă locală și regională.

Astfel, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Brasov si-au prezentat opinia in calitate de reprezentant al mediului de afaceri in privinta aspectelor discutate, respectiv:

  • Unde se afla Romania  astazi si ce tendinte emergente ii vor modela evolutia?
  • Ce tine Romania pe loc: constangeri la adresa cresterii si dezvoltarii?
  • Care sunt prioritatile Romaniei in ceea ce priveste o crestere incluziva, robusta si sustenabila?

Mai multe informații despre această analiză regăsiți pe pagina oficială a Gruplui Băncii Mondiale, pentru consultări disponibilă in limba română și engleză.

Analiza preliminară a SCD poate fi consultată mai jos.

Varianta finală a SCD va fi lansată în prima parte a anului 2023 și va constitui o actualizare a analizei din 2018.

În plus, versiunea 2023 va reprezenta baza noului parteneriat de țară dintre România și Grupul Banca Mondială.

Această actualizare din 2023 evaluează progresul înregistrat din 2018 și până în prezent și identifică provocările și oportunitățile României în atingerea obiectivelor de reducere a sărăciei și promovare a prosperităţii în rândul tuturor cetăţenilor.

Multe dintre provocările de dezvoltare ale României sunt legate de calitatea performanței instituționale. Aceasta împiedică o creștere economică mai puternică și durabilă, furnizarea de servicii publice de înaltă calitate tuturor cetățenilor, îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, inclusiv pentru cei mai săraci și cei mai vulnerabili, sau crearea de locuri de muncă mai bune în sectorul privat. Actualizarea din 2023 propune șase căi pentru a depăși treptat aceste provocări.

Procesul online de consultare este deschis în perioada 9 septembrie – 9 octombrie 2022.

Vrem să știm părerea ta!

Încurajăm contribuțiile tuturor părților interesate – atât din România, cât și din diaspora.

Vă invităm să completați chestionarul de mai jos!

Alternativ, puteți descrie într-o propoziție scurtă o arie de dezvoltare în care ați dori să vedeți România progresând cel mai mult în următorii 5 ani. Așteptăm opinia voastră la worldbankofficeromania@worldbank.org, introducând textul „Consultări SCD” în subiectul e-mail-ului.

Ajută Grupul Bancii Mondiale să elaboreze o analiză relevantă, actuală și de impact!

Multumim Grupului Bancii Mondiale pentru aceasta invitatie si le dorim mult succes in continuare in reprezentarea si definirea analizei finale !

Contact: Andreea Păiușan – Director Departament Marketing & PR, CCI Brașov
andreea.paiusan@ccibv.ro