Conferința: „Instrumente financiare pentru finanțarea IMM-urilor și a Unităților Administrativ Teritoriale din județul Brașov”

Conferința: „Instrumente financiare pentru finanțarea IMM-urilor și a Unităților Administrativ Teritoriale din județul Brașov”

Conferința: „Instrumente financiare pentru finanțarea IMM-urilor și a Unităților Administrativ Teritoriale din județul Brașov” 1479 1056


Camera de Comerț și Industrie Brașov vă invită, vineri 7 februarie 2025 ora 12:00 să participați la conferința  „Instrumente financiare pentru finanțarea IMM-urilor și a Unităților Administrativ Teritoriale din județul Brașov”.

Evenimentul, organizat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii cu susținerea Camerei de Comerț și Industrie Brașov, se dorește a fi o dezbatere deschisă și constructivă pentru a consolida parteneriatul dintre mediul de afaceri, FNGCIMM și sistemul financiar-bancar, un parteneriat care ne dorim să ofere cele mai optime soluții de finanțare garantată pentru IMM-uri și UAT-uri deopotrivă.

In cadrul întâlnirii, vor fi dezbătute teme precum:
• Soluții de finanțare garantată pentru dezvoltarea antreprenoriatului și a comunităților locale din județul Brașov;
• Dezbatere privind provocarile actualei perioade pentru mediul de afaceri brașovean, dar și oportunitățile de finanțare pe care le pot valorifica antreprenorii și UAT-urile;
• Cum putem iniția la nivel local parteneriate pentru dezvoltare, prin angrenarea sistemului financiar bancar și a mediului antreprenorial, cu sprijinul FNGCIMM și a autorităților publice locale – intervenții ale participanților.

11:30 – 12:00 – Welcome Coffee

12:00 – 12:30 – Alocuțiuni în deschidere

Dl. Adrian Ioan VEȘTEA – Președintele Consiliului Județean Brașov

Dl. Dumitru NANCU – Directorul General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii

Dl. Silviu COSTEA – Președinte Camera de Comerț și Industrie Brașov

12:30 – 13:00 – dl. Dumitru NANCU – Directorul General al FNGCIMM prezintă “Soluții de finanțare garantată pentru dezvoltarea antreprenoriatului și a comunităților locale din județul Brașov”

13:00 – 13:30 – Intervenții ale reprezentanților sistemului bancar

13:30 – 14:00:

  • Dezbatere privind provocările actualei perioade pentru mediul de afaceri brașovean, dar și oportunitățile de finanțare pe care le pot valorifica antreprenorii și UAT-urile
  • Dezbatere despre cum putem iniția la nivel local parteneriate pentru dezvoltare, prin angrenarea sistemului financiar bancar și a mediului antreprenorial, cu sprijinul FNGCIMM și a autorităților publice locale
  • Intervenții ale participanților

14:00 – 14:05 – Concluzii și încheierea evenimentului

Moderator eveniment: Cătălin LEONTE, Consultant management FNGCIMM

Evenimentul este GRATUIT

Data: 7 februarie 2025; ora: 12,00; locația: Hotel ARO PALACE, Sala Europa

FNGCIMM SA-IFN, instituţie financiară nebancară deținută 100% de statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor, este cel mai reprezentativ fond de garantare din România, prin valoarea capitalurilor proprii, complexitatea și volumul activităților de garantare pe care le desfășoară, precum și a rețelei teritoriale care acoperă întreg teritoriul țării.

Activitatea susținută de garantare a FNGCIMM în cei 23 de ani de activitate se reflectă în 498, 447 garanții acordate, în valoare de 139,788 mil lei,  care au susținut credite de peste 196.000 mil. lei.

Schemele de ajutor de stat gestionate de FNGCIMM au devenit cele mai de succes programe naționale de finanțare a companiilor din istoria capitalistă a României, fiind remarcate și la nivel european:

– FNGCIMM s-a clasat pe primul loc, în rândul organizațiilor membre AECM, în ceea ce privește creșterile absolute la volumele de garanţii. (sursa AECM Statistical yearbook 2022);

– FNGCIMM a ocupat locul 1 la creşterea înregistrată în 2023 comparativ cu anul anterior, pentru garanţii acordate în sectorul agro şi domeniile conexe. (sursa AECM Statistical yearbook 2023).

– România a ocupat locul 1 ca procentaj de garanţii din Produsul Intern Brut, cu 2,50% (idem).

Programul IMM Invest a reprezentat un instrument esențial în sprijinirea companiilor românești în perioada 2020-2024, fiind derulat într-un context economic marcat de crize și incertitudini. Programul a demonstrat o eficiență remarcabilă în facilitarea accesului la finanțare, generând o creștere semnificativă a finanțării companiilor, volumul total de garanții de stat acordate în perioada 2020-2024 atingând 64 miliarde de lei, ce au susținut finanțări de 74 miliarde de lei. Creșterea valorii finanțate a fost istorică, acest volum reprezentând o creștere de 150% comparativ cu soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar în perioada 2005-2019. Studiul de impact realizat după implementarea IMM Invest, a arătat că finanțările acordate cu garanțiile de stat gestionate de FNGCIMM, au contribuit și la reducerea discrepanțelor economice între regiuni, obiectiv economic și social major al strategiei naționale de dezvoltare teritorială.

Vă așteptăm la eveniment!