Studiul EUROCHAMBRES 2022

Studiul EUROCHAMBRES 2022

Studiul EUROCHAMBRES 2022 2560 1380

Camera de Comerț și Industrie a României  anunță lansarea celei de a 29-a ediții a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES 2022).

Raportul din acest an se bazeaza pe raspunsurile a peste 52.000 de companii din 26 de state, inclusiv din România și reflectă provocările și așteptările mediului de afaceri pentru anul următor.

Drept urmare, EES 2022 surprinde preocuparile mediului de afaceri în ceea ce privește redresarea post-pandemica, evoluția vânzărilor pe piața internă, exporturile, locurile de muncă, încrederea în afaceri și investițiile care vor fi realizate în 2022.

Cele mai mari provocari identificate de companiile europene se refera la:

Scumpirea prețului la energie

Accesul întrerupt la materiile prime

Lipsa lucrătorilor calificați

Costurile forței de muncă

Accesul la finanțare

  Tranziția digitală și cerințele de sustenabilitate

În același timp, companiile europene se așteaptă la o creștere a vânzărilor interne, o creștere și mai puternică a exporturilor, a investițiilor, nivelul ocupării forței de muncă ar trebui să se stabilizeze, iar nivelul general al încrederii întreprinderilor pentru anul următor revine după scăderea dramatică din 2021.

La nivelul României, se preconizează că vânzările naționale să rămână constante pe parcursul anului viitor. Ceilalți indicatori sunt pozitivi, însă nu sunt așteptate îmbunătățiri majore pentru 2022. Lipsa muncitorilor calificați va continua să fie principala provocare pentru afacerile românești și în anul ce urmează.