Accidentele de muncă sunt, pentru majoritatea angajatorilor, un subiect delicat, modul în care sunt gestionate atunci când apar fiind crucial pentru bunul mers ulterior al afacerii tale. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), peste 337 de milioane de accidente se întâmplă anual la locul de muncă și nicio afacere nu este ferită de riscul producerii unor accidente profesionale.
Ce este un accident de muncă și de câte feluri sunt?
Un accident de muncă este un eveniment neplanificat care se produce în cursul muncii și care duce la vătămări fizice sau psihice. În România, aceste accidente sunt reglementate de legea 319 din 2006 privind securitatea și sănătatea în muncă.
Există mai multe tipuri de incidente care pot fi considerate accidente de muncă. În funcție de gravitatea lor, ele sunt grupate în următoarele categorii:
- Accident de muncă – provoacă invaliditate temporară sau chiar permanentă și vizează incidentele care se produc în timpul programului de lucru, îndeplinind sarcini de serviciu.
- Accident ușor – provoacă doar răni ușoare care necesită îngrijiri medicale de bază, iar durata recuperării este una mai mică de trei zile.
- Incidente periculoase – cum ar fi exploziile, incendiile sau emisiile de noxe cauzate de un defect al echipamentului sau uneltelor de lucru, sau a unei greșeli umane de operare.
- Boală profesională – cauzată, de obicei, de expunerea la substanțe chimice toxice sau noxe specifice locului de muncă, dar și de suprasolicitarea fizică în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
Privite din perspectiva efectelor produse, avem:
- Accidente de muncă ce provoacă incapacitate temporară de muncă cel puțin trei zile calendaristice.
- Accidente care produc invaliditate pe termen mediu și lung.
- Accidente mortale.
- Accidente colective de muncă, atunci când se accidentează minim trei persoane simultan, din aceeași cauză.
Ce poți face pentru continuitatea afacerii tale?
Chiar dacă evenimentele neplăcute nu pot fi prevenite în totalitate, ele fiind, în fapt, imprevizibile prin natura lor, poți organiza lucrurile astfel încât atât compania, cât și angajații, să aibă parte de susținere financiară, în cazul producerii acestor accidente.
Soluțiile de asigurare Groupama sunt:
- Asigurarea colectivă de accidente de persoane este soluția potrivită, atât pentru angajați acoperind pagubele ca decesul, spitalizarea și incapacitatea temporară de muncă produse de accidentul de muncă și după expirarea poliței, dacă evenimentul a avut loc în perioada asigurată, dar și pentru tine, întrucât te ajută să păstrezi predictibilitatea în ceea ce privește continuitatea afacerii tale.
- Dacă ai nevoie de o asigurare care să ofere acoperire din prima zi de spitalizare în cazul unui accident de muncă, precum și posibilitatea extinderii acoperirii 24h/24h, atunci asigurarea de viață de grup este cea mai potrivită alegere pentru tine și echipa ta. Astfel, angajații tăi vor fi în permanență protejați de consecințele unui posibil accident de muncă, iar tu vei beneficia de consiliere pentru alegerea pachetului optim de asigurare, astfel optimizând și costurile de asigurare.
- Totodată, asigurarea medicală integrală colectivă te ajută să ai o echipă sănătoasă, îmbinând atât servicii medicale de tip ambulatoriu, cât și în spital. Astfel, tu beneficiezi de acoperiri multiple, prinse într-un pachet creat special pentru companii, iar angajații tăi se simt în siguranță, știind că atât ei, cât și membrii familiei au acces la îngrijire medicală de calitate.
- Asigurarea de grup pentru călătorii în străinătate acoperă accidentele de muncă ce pot avea loc în timpul deplasărilor în afara granițelor.
Asigurările te ajută să minimizezi impactul accidentelor de muncă după ce s-au produs, însă o bună organizare te poate ajuta să le eviți sau să le gestionezi într-un timp mai scurt. Ca angajator, principalele obligații legale care îți revin sunt din sfera prevenirii accidentelor de muncă. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai pus la punct un plan clar și bine structurat de intervenție tehnică, sanitară, organizatorică și de altă natură, în caz de accidente de muncă. Totodată, trebuie să te asiguri că afacerea ta are autorizația pentru protecția muncii la zi, să oferi echipament adecvat pentru desfășurarea activității de zi cu zi, dar și să selectezi și să informezi corespunzător viitorii angajați. Dacă, totuși, are loc un accident de muncă, el trebuie raportat imediat inspectoratului teritorial de muncă, asigurătorului sau dacă se impune, instanțelor legale.
Fă pasul către un viitor asigurat și cere o o ofertă de asigurare.
Pentru informaţii suplimentare poți consulta asistentul virtual Amelie (24/7) pe groupama.ro, poţi scrie pe relatii.clienti@groupama.ro, poți suna la AloGroupama 0374.110.110 (luni – vineri, între 8:00 – 18:00) sau contacta reţeaua de vânzători și parteneri Groupama.